Drents Museum – Assen

Mijn home-town heeft ook een museum, ik schreef er al eens over in mijn aankondiging dat ik museumbezoeken zou gaan beschrijven. Nu waren we terug om de nieuwste expositie te bekijken.

Peredvizhniki, Russisch Realisme rond 1870 – 1900

In Assen is er veel aandacht voor deze expositie, maar ook ver buiten de stadsgrenzen is het bericht aangekomen dat  het Drents Museum een prachtige tentoonstelling heeft. Wij wisten niet zo goed wat we moesten verwachten van dit Russische geweld.

Je word vanaf het eerste moment meegenomen in het verhaal van de Peredizhniki wat eigenlijk een geuzennaam is. Op de eerste foto van dit gezelschap valt de enorme verzameling aan baarden snorren op, de kunstenaar anno 1870 heeft veel gezichtsbeharing.

Ze hadden ook een enorm talent, de schilderijen zijn prachtig. Ze komen ook goed uit in de ruimte, de expositie is mooi opgebouwd. De schilderijen zijn overzichtelijk verdeeld over de verschillende muren, die speels in de ruimte staan. Ook de audiozuilen met touchscreen  zijn leuk. Je kan luisteren naar uitleg, of naar een muziekje wat bij het schilderij past.

Ook de categorieën die aan bod komen lopen mooi in elkaar over en worden elke keer weer uitgelegd door middel van een heldere introductie. Zo zijn er ook portretten te zien, ze vallen op, en trekken mij heel erg aan. Of het nou één op één lijkende portretten zijn geweest zullen we wellicht nooit weten. Ze laten vooral de ziel van de persoon zien. Dit staat te lezen in één van de introducties.

De grote werken die in de ruimte hangen zijn zeer indrukwekkend niet alleen door het formaat, maar ook door wat er op te zien is. Dat is namelijk veel. Ik heb van één doek 2 detail foto’s gemaakt, om niet alles weg te geven. Je moet echt heen gaan om te voelen hoe het is om ervoor te staan. Ook is er een onderwaterwereld doek, zo onwijs mooi.

Er zijn meer exposities te zien deze periode.

Wij hebben ze ook bekeken, en het was echt leuk om even een rondje door het hele museum te maken, het grootste poppenhuis van Nederland hebben we nu niet bezocht dit is wel erg leuk om met kinderen te doen, dit bevind zich in het monumentale deel van het museum en heeft een leuke tour door het hele poppenhuis.

De post mortem expositie van Adriana van Zoest .

Deze is erg bijzonder en een beetje zielig als je van dieren houdt, ze geeft de dieren op deze manier een nieuw en eeuwig leven staat er te lezen bij de introductie. Zeker erg mooi gemaakt. Prachtige details kan je zien in haar werken.

DSC02393.jpg
Werk van Adriana van Zoest

Het Drents museum blijft een veelzijdig en mooie museum. Op de website staan alle exposities. hieronder vind je mijn beknopte info, en handige linkjes.

  • Museumjaarkaart: Ja
  • openingstijden: klik hier
  • Lift aanwezig: Ja
  • Toegankelijkheid: Er zijn in het monumentale gedeelte, delen moeilijk bereikbaar. Uitgebreide informatie vind je hier
  • Hond toegestaan: Alleen geregistreerde hulphonden
  • Duur bezoek: 1,5 uur.
  • Voor de jeugd:  Het poppenhuis is zeker een bezoek waard voor de kids.
  • Voor alle info kijk op de website van het Drents Museum

Op mijn Facebook pagina heb ik afgelopen zondag foto’s gepubliceerd van de mooie architectuur in het nieuwe en oude deel van het museum.

DSC02400.JPG
Ook hebben ze in het oude deel een mooie ”selfie”spiegel.

 

 

 

 

6 gedachten over “Drents Museum – Assen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: